Arkistot kuukauden mukaan: helmikuu 2017

Jung Club 8.2. Kimmo Räntilä: Taiteilijaidentiteetti ja Jung

“Olen uneksinut, että voisi olla niin, että laiva uppoaa ja sata ihmistä pelastautuu autiolle saarelle. Siellä saavat pärjätä. Ehkä sitten yhdeksänkymmentäyhdeksän heistä alkaa kalastaa, metsästää, rakentaa. Ja ehkä se sadas katsoo, mitä se joukko tekee. Ehkä illalla, tähtitaivaan alla, nuotiotulen äärellä tämä sadas kertoo toisille menneestä päivästä, rakkaudesta, pelosta, surusta, ilosta, Jumalasta, universumista, merestä, rakastelusta ja elämän jatkumisesta, toivosta. Ja olen herännyt siitä unesta ja on tuntunut, ettei se ehkä ollutkaan unta.” 

Näin kirjoittaa ruotsalainen lauluntekijä/kuvataiteilija/kirjailija Ulf Lundell. Mutta mikä oikein on tämä hovinarrin kutsumus? Mitä sanoo Jung taiteesta – taiteilija, joka systemaattisen tietoisesti kielsi oman taiteilijaidentiteettinsä? Voiko taiteilija olla vain individuaatiossa pitkälle päässyt, yli 45-vuotias henkilö, jonka midlife crisis on onnellisesti takana ja luovuuden lukitut voimavarat ovat viimein vapautuneet? Entä mitä taide kertoo tai mitä sen pitäisi kertoa kollektiivin tilasta? Puhuuko ajan henki taiteilijan kautta – ja pitäisikö puhua?

Kimmo Räntilä on käsikirjoittaja, ohjaaja, runoilija ja viestintäkouluttaja. Hänen Jung-harrastuksensa on kestänyt parikymmentä vuotta.

Kotkankatu 7. 20€/5€ eläkeläiset, opiskelijat, työttömät. Ennakkoilmoittautuminen giotrica@libero.it Tervetuloa!